Mrożenie bez uszkodzeń


Inne /

O ile prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy także mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Głównie chodzi o szybkość zamrażania produktów. Wielokrotnie trzeba w niedługim czasie zamrozić niemałą ilość produktów.

Decydując się na klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, ale z drugiej strony zajmie o sporo więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Wybierając mrożenie szokowe tak de fakto nie musimy się o nic obawiać. Jeżeli chodzi o ranking to w przypadku klasycznego mrożenia czas niezbędny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do nawet 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można pozyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednakże czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. Prócz tego mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu podczas mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt albo jego opakowanie. To z kolei często sprawia, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, a także czasem jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i stąd też jest to metoda tak często wykorzystywana w biznesie gastronomicznej. Co prawda powinno się zainwestować odrobinę pieniędzy w bardzo dobry sprzęt, niemniej jednak z drugiej strony na prawdę bardzo często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W sytuacji, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż często w sporej mierze wpływa to na efektywność a także czas zamrażania. Właśnie, dlatego świetnym wyborem będą komory szokowe najwyższej jakości na rynku.

Więcej: mrożenie szokowe.