Istnieje sporo rodzajów cukru, co znaczy, że nie ma jednego „lepszego” rodzaju. Jednakże niektóre cukry są zdrowsze niż inne. Cukier biały jest najczęstszym rodzajem i jest zwykle uważany za najzdrowszą opcję, ponieważ zawiera mało składników odżywczych albo nie zawiera ich wcale.
Brązowy cukier (który zazwyczaj ma smak melasy) może być również zdrowy, jeśli poszukujesz czegoś o większej słodyczy i ogólnej wartości odżywczej niż cukier biały.
Jeśli chodzi o wybór cukru do kupienia, ważne jest, by zwracać uwagę na składniki produktu i przeczytać etykietę – fakty żywieniowe. Cukier biały powstaje z trzciny cukrowej, a cukier brązowy z buraków cukrowych. Cukier brązowy jest mniej przetworzony niż cukier biały, zawiera mniej cukru i mniej kalorii.
Jeśli chodzi o wybór cukru do kupienia, wiele ludzi na prawdę często staje przed dylematem. Z jednej strony jest cukier biały, który zdaniem wielu ludzi jest bardziej niezdrowy niż cukier brązowy. Z drugiej strony są ludzie, którzy uważają, że zarówno biały, jak i brązowy cukier są tożsamo zdrowe, i że to od jednostki zależy, który cukier kupić.
Cukier biały powstaje z trzciny cukrowej, a cukier brązowy z buraków cukrowych. Cukier biały zawiera więcej cukru niż cukier brązowy, ale zawiera również melasę. Melasa jest produktem ubocznym procesu produkcji cukru i zawiera cukier, sód, wapń, magnez i chlorek. Niektórzy uważają, że melasa jest odpowiedzialna za niezdrowe właściwości białego cukru, ponieważ zawiera wysoki poziom cukru.
Niektórzy uważają, że brązowy cukier jest zdrowszy niż biały. Cukier brązowy jest mniej przetworzony niż cukier biały i zawiera mniej cukru i mniej kalorii. Brązowy cukier jest też zdrowszy, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, błonnik i witaminy.
Ostatecznie to od jednostki zależy, jaki cukier kupić. Ważne jest, by zwracać uwagę na składniki produktu i poczytać etykietę z informacjami o wartościach odżywczych.
Zobacz: cukier biały czy brązowy.
Usilnie poszukujesz w sieci wartościowych artykułów o tym cukier biały? Zapraszam do przeczytania i komentowania mojego artykułu.