Jak dbać o grill gazowy


Kulinaria /

Pewnie wielu osób zastanawia się, co robią pracownicy restauracji, gdy zamkną się drzwi za ostatnim klientem, który przyszedł coś zjeść. Otóż zaczynają sprzątanie lokalu. Do ich obowiązków trzeba nie tylko i wyłącznie doprowadzenie do porządku sali, w której jedli klienci, ale głównie sprzątnięcie kuchni.

Dzięki temu, że mają do dyspozycji zmywarki uniwersalne redfox, nie mają tyle pracy przy myciu naczyń, niemniej jednak już grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna sam się nie wyczyści. Wszystkie zabrudzenia: przypalenia, plamy z tłuszczu, oleju trzeba usuwać na bieżąco. Dzięki temu restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem długo będą wyglądać jak nowe. Należy również pamiętać o tym, aby za mycie grilla, czy piekarnika zabierać się dopiero wtedy, gdy urządzenia te całkowicie. Po pierwsze tak nakazują kwestie bezpieczeństwa. Po drugie zaś mycie jeszcze ciepłej blachy może powodować, że pozostaną na niej ślady po środkach chemicznych, których używa się do czyszczenia. W ogóle sprawa używania środków myjących w restauracjach jest dość ciekawa. Z jednej strony, sprzęt kuchenny ma styczność z jedzeniem, lepiej więc nie stosować silnej chemii i postawić na środki naturalne albo domowe przygotowywane samodzielnie. Z drugiej natomiast strony każdy, kto choćby raz musiał czyścić kuchenkę gazową z sosu, który wykipiał a potem przysechł na powierzchni palnika wie, że bez konkretnego płynu sobie nie poradzi. Gdzie zatem szukać kompromisu? Właściwie każdy środek przeznaczony do mycia kuchennego sprzętu został przebadany na okoliczność szkodliwości. O ile po użyciu go blachy kuchenne, patelnie, czy piekarnik zostaną z dużą uwagą umyte albo wypłukane czystą wodą, wszystkie ślady szkodliwej dla zdrowia substancji zostaną wykasowane. Domowa chemia: ocet, soda oczyszczona, sprawdzają się w domu. W restauracji, gdzie zabrudzeń jest więcej, powinno się używać tradycyjnych środków. Kuchnia po skończonej pracy musi lśnić czystością, aby pracownicy, którzy przyjdą następnego dnia do pracy mogli zająć się w tym samym momencie przygotowywaniem posiłków dla kolejnych gości.

Więcej informacji na stronie: kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality.