Dobra kuchnia to nie tylko i wyłącznie odpowiedni przepisy i użycie najlepszej jakości składników, ale także przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeżeli zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, niemniej jednak także wszystkich gości.
Zwłaszcza istotne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a dodatkowo naturalnych. Bazylia baziółka a także inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana w głównej mierze do potraw kuchni włoskiej, w głównej mierze do lazanii czy do pizzy. Dobrze komponuje się też z mięsem i jest składnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, co więcej zapełnić odpowiedni dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest również koperek, którego kojarzymy głównie z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, rozmaite dipy na zimno. Dodatek koperku sprawia, że nasze potrawy są nie tylko i wyłącznie smaczniejsze, ale także bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on przede wszystkim wiele słońca, w dodatku regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, ażeby koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Właściwie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, więc trzeba swoją doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W sytuacji ataku mszycy niezbędne jest zastosowanie naturalnych preparatów na podstawie wyciągów ziołowych i to powinno ze znakomitym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie szybko, więc już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.
Zobacz: koperek baziółka.