Sprzęt do pizzerii


Kulinaria /

Czy pizzeria to dobry pomysł na biznes? Być może tak, niemniej jednak pod kilkoma warunkami. Po pierwsze trzeba zaraz nastawiać się na prowadzenie zarówno dostaw do domu klienta, jak i tego, że klienci będą jeść w restauracji. Wtedy przychody będą wyższe.

Jedyne o co trzeba zadbać, to o to, by prócz tego zatrudnić kierowcę do rozwozu przygotowanego jedzenia do klientów. Warto wyznaczyć granicę kilometrów, do której dostarczane będą posiłki. Im dalej, tym większe ryzyko, że pizza dotrze zimna. Zaraz trzeba zakupić elektromechaniczny piec do pizzy. Najlepiej żeby miał dwie komory, wtedy będzie można przygotować większą ilość pizzy, czy zapiekanek równocześnie. Przy założeniu, że klienci będą brać pizzę na dowóz i na miejscu, to może się przydać zwłaszcza w weekend. Warto zadbać, by piec miał automatyczny system myjący do pieców. Choćby w takich piecach rzadko się zdarza, aby było faktycznie brudno, utrzymywanie czystości na bieżąco jest niezbędne. Na koniec konieczne jest posiadanie sprzętu od zmywania naczyń. Mycie ręczne jest droższe, więc się nie opłaca. Poza tym zajmuje czas, który pracownik może poświęcić na bardziej produktywne zajęcie. Kupując zmywarki do szkła redfox, warto postawić na nowsze modele. Mają sporo programów, które można dostosować do tego, jak mocno zabrudzone są naczynia. W profesjonalnej zmywarce naczyniw dodatku są wyparzane, co daje możliwość jeszcze nie gorzej zachować higienę. Restauracja powinna być podzielona na kilka stref. Bardzo dobrze, by klienci mogli obserwować proces powstawania pizzy, więc stanowisko do jej przygotowywania może być oddzielone od strefy dla gości szybą przez która będą widzieć, jak powstaje ich pizza. Wielu klientów do pizzy zamawia różnorodne sosy. Choć podobno do prawdziwej pizzy włosi podają tylko oliwę z oliwek, w Polsce często do pizzy podaje się sos pomidorowy albo czosnkowy. Rzadziej klienci wybierają jeszcze salsę lub ostre sosy chilli. O ile restauracja posiada własne receptury i przygotowuje sosy na miejscu, może to stanowić jej dodatkowy atut.

Zobacz: automat do bitej śmietany hendi.